Sushi Bemowo z tuńczykiem, łososiem i z krewetkami

Większość ryb używanych do oryginalnego sushi w stylu Edo to ryby słone. Szefowie kuchni sushi Bemowo zwykle dodają te rodzaje ryb do menu omakase w poszczególnych porach roku. Daje to możliwość posmakowania ich na świeżo i cieszenia się ich wyjątkową teksturą, smakiem i aromatem. Oto niektóre z najpopularniejszych ryb używanych do robienia sushi w restauracji sushi Bemowo i w innych krajach, miastach na całym świecie.

Tuńczyk to numer jeden!
Tuńczyk błękitnopłetwy to bardzo ceniona ryba stosowana w tradycyjnych japońskich przysmakach surowych ryb, takich jak sushi i sashimi. W rzeczywistości tylko 20 procent tuńczyka błękitnopłetwego na Pacyfiku i Atlantyku jest spożywanych poza Japonią. Japończycy jedzą sushi z tuńczykiem błękitnopłetwym od połowy XIX wieku, kiedy szef kuchni marynował niektóre kawałki z sosem sojowym i nazwał to „sushi nigiri”. Dziś szefowie kuchni sushi Bemowo serwują trzy różne kawałki tej ryby: akami, chu-toro i o-toro. Akami to czerwone mięso znajdujące się na górze lub z tyłu. Chu-toro to mleczno-różowe marmurkowe mięso znajdujące się w brzuchu ryby i ma bogatą maślaną konsystencję. O-toro jest najbardziej popularną częścią ryby znajdowaną w najgrubszej części brzucha i topi się w języku. Ze względu na popularność tuńczyka błękitnopłetwego w Japonii, która doprowadziła do przełowienia tego gatunku tuńczyka, ryba została sklasyfikowana jako gatunek zagrożony. Inne rodzaje tuńczyka stosowane w daniach w restauracji sushi na Bemowie – te o łagodniejszym smaku to tuńczyk żółtopłetwy i tuńczyk wielkooki.